GREUTATI SAU APARATE ?

          Care sunt mai bune? Greutatile libere sau aparatele? Aceasta dilema persista înca dinainte ca Arnold sa fi început culturismul. Probabil pentru majoritatea dintre voi, primul exercitiu din sala a fost împinsul din culcat. Fara îndoiala ca greutatile libere au dat si continua sa dea rezultate, ca dovada, culturistii cei mai buni din 2004 se antreneaza folosind o mare parte din exercitiile anilor 60-70, cu toata tehnologia si aparatura noua din zilele noastre. Sunt însa chiar atât de perfecte exercitiile cu greutati libere încât nu mai e nevoie de aparate si scripeti? Nu tocmai, si aceasta problema merita o discutie mai aprofundata.
          La exercitiile cu greutati libere (bara si gantere) muschii opun rezistenta fortei gravitationale doar pe plan orizontal. Indiferent ca lucram pentru bicepsi, ca facem o miscare de impins sau de ramat, sau chiar ridicari laterale pentru umeri, greutatea ne trage bratele în jos. O cursa asemanatoare este si în cazul genuflexiunilor, când bara se afla deasupra umerilor în timp ce miscarea are loc în sus si în jos, pe o traiectorie aproape dreapta. Din punct de vedere al direcsiei în care coboara si se ridica greutatile în raport cu solul, unghiul acestor miscari este aproape perfect. Dar ce se întâmpla cu un exercitiu precum fluturarile cu gantere? La fluturari ridicam si coborâm într-un semicerc doua gantere, cu spatele întins pe o banca. Daca am trasa o linie imaginara de-a lungul miscarii bratelor am vedea ca obtinem un unghi. ªtim ca gravitatia nu actioneaza oblic, ci perpendicular. Cu alte cuvinte doar în partea de jos a miscarii traiectoria pe care se opune rezistenta este perfecta. Din acest punct de vedere exista neajunsuri si în cazul greutatilor libere. Cum sta treaba în cazul aparatelor? Scripetii ofera o rezistenta musculara continua, de la începutul pâna la sfârsitul miscarii. Alte avantaje ale aparatelor în raport cu greutatile libere sunt: tehnica de executie corecta, indusa chiar si unui începator de traiectoriile impuse, si siguranta, cazurile de accidentari la aparate fiind aproape excluse.
           Daca lucram cu o bara, folosim greutati foarte mari si nu avem un partener sa ne ajute (de exemplu la genuflexiuni sau împins din culcat) ne putem trezi “cu greutate pe noi” fara sa o mai putem controla, ceea ce nu e o senzatie prea placuta. Pe de alta parte, genuflexiunile sau ramatul, executate corect, sunt excelente constructoare de masa musculara. Din pacate, daca cineva nu învata sa le faca corect, nu are mare lucru de câstigat în urma acestor exercitii. Împinsul la presa pentru coapse este învatat usor de oricine, ceea ce nu putem afirma în cazul genuflexiunilor. Rareori vezi într-o sala sportivi facând corect genuflexiuni. Acelasi lucru se poate spune despre ramatul orizontal. Daca vrei sa progresezi cât mai mult în antrenamente, învata sa lucrezi corect cu greutati libere si foloseste si aparatele. Exista exercitii ce nu pot fi facute decât cu greutati libere, în timp ce altele nu pot fi executate decât la aparate. Sa fii mereu atent, sa experimentezi, si înainte de toate, cauta exercitiul care simti ca îti lucreaza cel mai bine muschii vizati. Daca nu simti cu adevarat muschii cum lucreaza atunci rezultatele vor avea de asteptat. Combinând inteligent exercitiile, atât cu greutati libere cât si cu aparate, te vei îndrepta cu pasi repezi spre suta de kilograme de muschi.
Iata o lista cu cele mai bune exercitii cu greutati libere, respectiv cu aparate:
Greutati libere
Piept: - împins din culcat cu bara
- împins din culcat cu gantere la banca înclinata (300).
Spate: - îndreptari
- ramat orizontal cu bara
- tractiuni la bara fixa
Umeri: - împins cu gantere
Coapse/femurali:
- genuflexiuni cu haltera
- aplecari cu bara (îndreptari cu picioarele drepte).
Bicepsi: - flexii cu bara dreapta din picioare.
- flexii cu gantere alternativ.
- flexii la banca Scott.
Tricepsi: - Împins cu priza apropiata.
- extensii ale antebratelor din culcat.
Aparate
Piept: - fluturari la aparat.
- împins la aparat.
Spate: - pull -over la aparat.
- ramat la aparat
Umeri: - ridicari laterale la cabluri.
- ridicari laterale la aparat.
Coapse/Femurali:
- genuflexiuni Hack.
- împins la presa.
- extensii la aparat.
- flexii la aparat.
Bicepsi: - flexii concentrate la cabluri.
- flexii la banca Scott cu cabluri.
Tricepsi: - împins apropiat la masina Smit (cadru culisant).
- extensia antebratelor la aparat.
https://nutritech.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Culturism și medicamente - Șase cercetări

Cafeaua si performanta sportiva

CUM SA SCAPI DE GRASIME FARA SA DISTRUGI MASA MUSCULARA