Culturism și medicamente - Șase cercetări




1) Acesta este creierul tău pe steroizi

Utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanți reduce volumul creierului și grosimea corticală (grosimea combinată a straturilor cortexului cerebral), potrivit lui Astrid Bjornebekk de la Laboratorul Norvegian de Control Doping și al colegilor. Aceștia au efectuat scanări prin rezonanță magnetică structurală (RMN) de 82 de utilizatori actuali sau anteriori ai steroizilor și 68 de halterofilii care nu utilizează. Utilizatorii de steroizi au prezentat mase cerebrale mai mici, în special în materie cenușie, cortex cerebral și putamen. În ciuda schimbărilor structurale, nu au existat diferențe în ceea ce privește coeficientul de inteligență (IQ), anxietatea sau depresia, durata atenției sau problemele de comportament (adică comportamentul criminal). Utilizarea steroizi anabolici este adesea asociată cu tulburări psihologice, care ar putea fi legate de modificările structurale ale creierului. (Psihiatrie biologică, publicată online 30 iunie 2016)


2) Generația următoare de medicamente pentru insulină

Novo Nordisk, gigantul farmaceutic, după ani de cercetări, a dezvoltat un medicament numit Tresiba care menține nivelurile stabile de zahăr din sânge timp de 40 de ore - de două ori mai mult decât celelalte insuline cu durată lungă de acțiune. Departamentul de cercetare lucreaza la noi categorii de insulina, cum ar fi una care vizeaza selectiv ficatul si o alta care poate fi luata sub forma de comprimat, nu injectata. Anul trecut, departamentul de cercetare și dezvoltare a cheltuit 1,6 miliarde de dolari pentru cercetarea privind insulina. Epidemia diabetică la nivel mondial va aduce, fără îndoială, profituri record pentru companie în anii următori. (The Wall Street Journal, 1 noiembrie 2016)



3) Glucocorticoizi și Sport

Glucocorticoizii sunt hormoni care includ cortizolul, prednisonul, dexametazona și cortizonul. Ele măresc mobilizarea carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor și ar putea spori performanța în sporturile de anduranță. Ele au efecte anti-inflamatorii, astfel încât pot ajuta sportivii să se recupereze mai repede. Cu toate acestea, au efecte secundare severe care includ suprimarea sistemului imunitar, creșterea nivelului de zahăr din sânge, rezistența la insulină, fragilitatea țesuturilor moi, pierderea osoasă, memoria afectată și deficitul de atenție, tulburările musculare și problemele oculare. Medicii folosesc adesea corticosteroizi pentru a trata inflamația acută, dar utilizarea lor cronică în atletism este o idee proastă. (Steroids, 115: 193-202, 2016)


4) Testosteronul pentru o mai bună sănătate și calitatea vieții

Prescripțiile pentru testosteron pentru bărbații de vârstă mijlocie și vârstnici s-au triplat în ultimul deceniu. Testosteronul scăzut la bărbații în vârstă este legat de un risc crescut de boală cardiovasculară, scăderea densității musculare și osoase, scăderea performanței sexuale, depresia psihologică și moartea prematură. Suplimentele de testosteron reduc circumferința taliei, grăsimea totală, zahărul din sânge, ratele anuale de deces și rezistența la insulină și măresc masa slabă. Un studiu brazilian asupra șobolanilor mai în vârstă normali și diabetici, condus de Romeu Silva, a constatat că suplimentarea cu testosteron a îmbunătățit rezistența, a scăzut nivelul de grăsime din organe și a îmbunătățit metabolismul grăsimilor și carbohidraților. Tratamentul cu testosteron la persoanele adulte în vârstă duce deseori la îmbunătățirea sănătății și a calității vieții. (Archives Endocrinology Metabolism, publicat online 6 septembrie 2016)


5) Dopamina și Noradrenalina îmbunătățesc rezistența

Bupropionul este un antidepresiv care previne scăderea dopaminei și noradrenalinei în creier. Acestea sunt neurotransmițătoare importante care reglează starea de spirit și comportamentul. Cercetatorii de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, condusi de Phil Watson, au descoperit ca administrarea de bupropion (patru doze de 150 de miligrame inainte de antrenament) pentru femeile in varsta de varsta colectiva a crescut puterea in timpul exercitiului de anduranta in caldura cu noua procente un placebo (bupropion fals). Ritmul cardiac și temperatura miezului au fost mai mari atunci când subiecții de test au luat medicamentul, indicând faptul că medicamentul a permis femeilor să lucreze mai mult. Dopamina și noradrenalina sunt hormoni de "luptă sau de zbor" care permit organismului să efectueze la niveluri mai ridicate decât în ​​mod normal. Bupropionul nu se află pe lista substanțelor interzise ale Agenției Mondiale Anti-Doping. L-tirozina aminoacidului este o alternativă naturală și precursor al dopaminei și noradrenalinei. (Jurnalul Scandinav de Medicină și Știință în Sport, publicat online 13 octombrie 2016)


6) Hormonul de creștere protejează împotriva toxicității metadonei

Metadona este un opioid utilizat pentru a trata durerea și dependența de opioide. Prezintă un risc ridicat de abuz. Aproape 5.000 de decese pe an în Statele Unite se datorează otrăvirii cu metadonă. Simptomele supradozajului cu metadonă includ pupile dilatate, greață,spasme intestinale, respirație dificilă, oboseală și crampe musculare. Erik Nylander și colegii de la Universitatea Uppsala din Suedia au descoperit că hormonul de creștere protejează celulele creierului cultivate (celulele din vasele de sticlă) împotriva otrăvirii induse de metadonă. Hormonul de creștere funcționează prin menținerea funcției mitocondriilor (puterea celulelor) și a forței celulare. Semnificația acestei constatări la om nu este cunoscută. (Neuroscience, publicat online 13 octombrie 2016)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua si performanta sportiva

Un program eficient de antrenament pentru picioare, de la Hidetada Yamagishi