FUMATUL SI CULTURISMUL

Efectele pe termen lung ale fumatului
Daca stai sa analizezi in amanunt gradul in care fumatul afecteaza organismul, poti clar sa decretezi ca nu prea exista vreo zona a corpului neafectata de acest viciu.
Fumatul poate conduce la afectiuni ale gingiei, aparitia cariilor si respiratie urat mirositoare. Oxigenarea incorecta a organismului si ingustarea vaselor de sange pot conlucra pentru aparitia unui infarct. Fumatorii se expun unui risc mai mare de cancer al cavitatii bucale si au sanse de 10 ori mai mari de a dezvolta cancer la plamani si emfizem pulmonar prin comparatie cu nefumatorii. Secretia de mucus din plamani este redusa, iar asta poate conduce la o cronicizare a tusei.
Nicotina creste tensiunea si conduce la coagulari de sange. Monoxidul de carbon rapeste din oxigenul din sange si provoaca aparitia depozitelor de colesterol pe peretii arterelor.
Fumatorii se expun unor riscuri mai mari de dezvoltare a cancerului de esofag, gat si pancreas. Tensiunea ridicata datorata fumatului poate dauna grav si rinichilor. 40% dintre barbatii fumatori inraiti au sanse de deces inainte de a atinge varsta pensionarii, comparativ cu nefumatorii care se situeaza la 18%.
Efecte imediate ale fumatului
Desi nu cred ca mai exista contestatari ai faptului ca fumatul provoaca daune pe termen lung in organism, deja exista o multime de dovezi cum ca fumatul are si efecte imediate asupra creierului si sistemelor cerebral, cardiovascular, respirator, gastrointestinal, imunitar si metabolic. In ciuda a ceea ce unii ar crede (sau ar prefera sa creada), fumatul creste nivelul de stres si altereaza substantele chimice din creier, in special neurotransmitatorul, dopamina.
Cauzeaza bronhospasm, creste productia de flegma, conduce la tuse persistenta si scade performanta fizica. Creste sansele de aparitie aterosclerozei, iar nicotina din numai 5 tigari zilnice poate spori grasimile corporale. Fumatul comprima vasele de sange si mareste tensiunea si pulsul. Productia de mucus din stomac este inhibata iar asta conduce la un risc mai crescut de aparitie a unui ulcer peptic.
Ca si cand toate astea nu ar fi fost de ajuns, fumatul poate cauza sinuzita, rinita si pneumonie. De asemenea, unul dintre cele mai nocive efecte este acela ca inhiba absorbtia de micronutrienti, in special vitamina C, E si acid folic, lasandu-te in urma cu niste carente care vor avea ca efect aparitia diverselor afectiuni.
Fumatul si culturismul
Din cauza faptului ca respiratia este afectata in mod direct de catre fumat, are loc o grava obstructie a cailor respiratorii si o scadere a gradului de oxigen absorbit in sange. Pulsul unui fumator este cu 30% mai rapid decat cel al unui nefumator.
Accelerarea pulsului si a tensiunii conduc la o circulatie redusa prin vasele de sange, reducand astfel performanta. Gandeste-te de cate ori nu conteaza foarte mult o ultima repetare chinuita sau cateva minute in plus de cardio cand vrei sa slabesti. Din cauza faptului ca fumatul scade capacitatea normala de functionare a plamanilor, ramai fara aer fix in momentul in care ai cea mai mare nevoie de el.
Din cauza faptului ca fumatorii produc mai multa flegma, aceasta le blocheaza caile respiratorii si astfel este redusa calitatea respiratiei. Asa se ajunge ca muschii sa nu primeasca suficient oxigen si sa primeasca nivelurile ridicate de monoxid de carbon, care se leaga de hemoglobina mai degraba decat de oxigen.
Gudronul interfereaza cu procesul de curatare a plamanilor, permitand astfel factorilor poluanti sa se depuna prin zona. Fumatul reduce accesul maxim al oxigenului cu 10% si poate aduce daune grave celulelor, care produc testosteron.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua si performanta sportiva

CUM SA SCAPI DE GRASIME FARA SA DISTRUGI MASA MUSCULARA

Culturism și medicamente - Șase cercetări